Przygotowanie gruntu
2 do 3 tygodni przed wysiewem należy spulchnić glebę, przekopać, rozbić wszelkie grudki ziemi i wyrównać powierzchnie. Należy usunąć korzenie, chwasty i kamienie. Przy ciężkiej lub gliniastej ziemi koniecznie użyć piasku.
Siew trawy
Najlepszym okresem na wysianie jest początek kwietnia do połowy października, kiedy temperatura przy gruncie wynosi minimum 10°C lub więcej. Przed wysiewem należy wysypać na powierzchnie ziemi nawóz, po to, aby młoda trawa dostawała substancje odżywcze już od momentu kiełkowania. Wysiewać trawę można ręka bądź siewnikiem. Wysiewamy ok. 25 -30g na m 2.
Nawadnianie trawy
Po wysianiu, w pierwszych 3 tygodniach, należy regularnie podlewać grunt. Nasiona potrzebują stałego nawadniania i dużo wilgoci. Podlewamy regularnie, kilka razy dziennie, aby na powierzchni utrzymywała się stała wilgoć. Po pierwszym koszeniu, kilkakrotnie w ciągu sezonu wegetacji ograniczać podlewanie, aby zintensyfikować rozwój systemu korzeniowego.
Przykrycie nasion
Nasiona wysiane przykryć nie głębiej niż 1 cm ziemi. Zapobiega to rozproszeniu się nasion i ich wysuszeniu. Lekko przydusić ziemie przy pomocy grabi lub tez lekko przywałować. Okres kiełkowania traw wynosi około 1-3 tygodni w zależności od gatunków traw użytych w mieszance.
Pierwsze koszenie trawnika
Pierwszy pokos należy przeprowadzić przy wysokości źdźbła od 8 do 10 cm. Kosząc zostawiamy ok. 6 cm wysokości źdźbła. Przy kolejnym pokosie zostawiamy około 4-5 cm wysokości trawy. Ogólnie, kosimy do 1/3 wysokości źdźbła. Wysokość koszenia zależy od intensywności użytkowania trawnika i wynosi od 3-6 cm.