Wydawać by się mogło, że zima to czas, w którym trudno znaleźć świeże, smaczne i zdrowe warzywa. Nic bardziej mylnego. Jeśli masz problemy, żeby przebrnąć ten trudny dla Ciebie czas, to koniecznie należy uzupełnić dietę w witaminy i pierwiastki. Jeśli nie dbasz odpowiednio o swoje zdrowie, to przeziębienia i grypy często będę Ci towarzyszyć. Niestety drzewka owocowe nie będą już na wyciągnięcie ręki, ale trzeba sobie radzić w inny sposób.
Aby uchronić się przed atakami niebezpiecznych wirusów, koniecznie dopasuj codzienne menu do tej chłodnej pory roku. Zadbaj koniecznie o zaaplikowanie do organizmu warzyw, które nas wzmocnią. Mamy przede wszystkim na myśli cebulę, która jest bogata w różnego rodzaju witaminy (np. C czy te z grupy B). Jeśli chodzi o marchew, to ona dostarcza nam jeszcze więcej witamin. A, C, E, K, P czy witaminy z grupy B. Marchew jest świetnym narzędziem w walce z chorobami serca czy nowotworami, dodatkowo wzmacniając wzrok.
Lubicie ogórki kiszone? Bardzo dobrze! Pomogą nam zgubić kilka zbędnych kilogramów, zwiększając odporność i serce, pozytywnie wpływając na cerę.
Niestety zima wiąże się z brakiem niektórych świeżych warzyw, takich jak pomidory, ale nie najgorszym zamiennikiem może być… przecier! Może i nie zawiera zbyt dużej dawki witaminy C, ale jest rewelacyjnym źródłem likopenu, który może uchronić nas przed nowotworami.
Zimą docenimy inne warzywa, które latem schodzą na dalszy plan. Mamy przede wszystkim na myśli soczewicę, fasolę, ciecierzycę, a także groch, które są wartościowym źródłem błonnika, tak ważnego dla właściwego funkcjonowania organizmu. Ponadto, są bardzo sycące dostarczając sporo witamin z grupy B.
Jesienią i zimą furorę robi także dynia. Pewnie wielokrotnie spotkaliście się z wieloma pysznymi dyniami z tego warzywa, a jeśli nie, to w pierwszej kolejności polecamy przygotować krem z dyni, dodając do tego pysznego dania gałkę muszkatołową oraz małą garść prażonych płatków migdałowych. Niebo w gębie!
Pozdrawiamy, Gardenflora.pl