Saletra amonowa
Bardzo popularny i uniwersalny nawóz można go stosować na wszystkich rodzajach podłoża oraz pod wszystkie rośliny. Umożliwia im to przedłużenie okresu wegetacji. Nawożenie poprawia kondycje roślin, a co za tym idzie ich wielkość. Niezwykle szybko przenika do gleby co stanowi jeden z jej największych atutów.
Informacje podstawowe o saletrze
Saletra amonowa czyli azotan amonu i azot amonowy jest solą kwasu azotowego oraz amoniaku. Ma postać kremowych granulek o wymiarach od 1 do 6 mm. Może mieć kolor biały lub różowy. Otoczone są powłoką zabezpieczające je przed zbryleniem. Jest to istotne, ponieważ ma duże możliwości pochłaniania wody. Należy ją przechowywać w suchych miejscach. Używa się jej w ogrodach ozdobnych oraz w ogródkach warzywnych.
Stosowanie:
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami nawozowymi, saletrę amonową należy przykrywać warstwą gleby za pomocą mechanicznych zabiegów uprawowych celem uniknięcia strat azotu. Przed wysiewem saletrę amonową można mieszać z fosforanem amonowym, superfosfatem granulowanym i siarczanem potasu.
Zalety:
- uniwersalność,
- wysoka zawartość azotu,
- zabezpieczony przed zbryleniem,
- szybkie wchłanianie,
- nawóz szybko działający do przedsiewnego i pogłównego nawożenia upraw,
- zawiera azot w formie amonowej i azotanowej,
- do stosowania w każdej uprawie, na każdą glebę.
Środki ostrożności
Należy zachować ostrożność przy użyciu. Nawóz jest nietoksyczny, bez zapachu, niepalny.